Sparta
SPA

Første stikk til Stjernen

(Stjernen – Sparta 3-2) Det var erkerivalen fra Sarpsborg som kom best i gang i det første av to lokaloppgjør denne romjulen, men Stjernen hadde ikke tenkt å gi noe gratis ved dørene. De 50 fremmøtte tilskuerne fikk se de røde krige seg inn i kampen igjen og innkassere tre nye poeng.

Det skulle være Sparta som kom best i gang i den første perioden. Allerede etter tre minutters spill gikk bortelaget opp i ledelsen. Lars Lundberg var frempå da Stjernen-målvakt Jørgen Hanneborg måtte gi en retur. Stjernen møtte et lag som ikke ville gi noe gratis i duellene, som medførte at de røde stanget og stanget uten å få etablert noe særlig spill. Helt bekmørkt var det riktignok ikke, og Stjernen jobbet seg gradvis inn i matchen. Med tre og et halvt minutt igjen å spille fikk Riley Brace pucken bak mål. Foran Sparta-kassa serverte han Stjernen-kaptein Andreas Heier som utlignet til 1-1. Et resultat som også sto seg til pause etter en fysisk tøff periode hvor Sparta hadde et lite initiativ. Skuddstatistikken endte i hjemmelagets favør med 12 mot 10.

Midtperioden startet med spill fire mot fire etter at Stjernens Riley Brace og Spartas Sander Thoresen fikk hver sin tominutter for roughing i sluttsekundene av den første perioden. De første minuttene ble nesten en reprise av den forrige – etter tre minutter gikk Sparta på ny opp i ledelsen da Marcus Fagerudd fant veien til nettmaskene. Hovedtrener Anders Olsson sa noen velvalgte ord i spillerboksen, mens Red Beavers forsøkte å oppildne guttæne fra tribunen. Oppildnet ble de også da Lars Lundberg fikk en utvisning for slashing midtveis i perioden, og med fem sekunder igjen av overtallet fyrte Brendan Ellis av et skudd som så ut til å overraske Sparta-målvakt Jake Paterson som måtte se pucken treffe nettmaskene og en ny utligning var et faktum. Nå begynte Stjernen-maskineriet å male på – først sørget de for at Sparta ikke fikk løsnet et eneste skudd mens Jonathan Hermansson satt utvist for krysstakling før man kontrollerte inn 2-2 etter 40 spilte minutter. Skuddstatistikken i den andre perioden vant hjemmelaget med 14 mot 5.

Den tredje perioden begynte med at Sparta fikk en utvisning for å ha for mange spillere på isen, og Stjernen spilte seg til flere store muligheter i overtallsspillet. Blant annet hadde Tyler Coulter en stor mulighet, men ble hindret av en Sparta-back som kastet seg for å blokkere skuddet. De blå hadde knapt rukket å bli fulltallige før Stjernen skulle helle mer kaldt vann i årene deres. Etter åtte minutter la Håkon Nilsen pucken mot Sparta-målet mens det var mye trafikk foran målvakt Paterson. Pucken spratt ut til Jonathan Asbjørnsen som enkelt satt pucken i åpen kasse fra kloss hold. Stjernen hadde snudd kampen, og nå gjensto det elleve nervepirrende minutter av kampen. Sparta virket å ha brent det meste av kruttet, og Stjernen fortsatte å presse på i et høyt tempo. Men det skulle bli enda mer dramatisk da Stian Nybraaten Hansen ble utvist for hekting med drøyt syv minutter igjen. Sparta kastet alt de hadde fremover, men Stjernen-back Kevin Davis tok ansvar, kastet seg ned og bortimot spiste alt av pucker de blå forsøkte å sende mot målvakt Hanneborg. Med Stjernen nettopp fulltallige fikk Austin Cangelosi en stor mulighet alene med Spartas målvakt. Cangelosi ble hindret og hoveddommer dømte straffeslag. Det så ut til å bli en ny lekkerbisken fra amerikaneren, men Paterson i Sparta-buret var med på notene og reddet. De siste minuttene av kampen bølget frem og tilbake med store muligheter begge veier. Sparta sjanset og tok ut målvakten for å kunne spille seks mot fem. De blå var nære på en utligning, men et heroisk Stjernen holdt unna. Det endte 3-2 til Stjernen, og hjemmelaget vant også skuddstatistikken i den tredje perioden med 11 mot 6.

Dermed tok Stjernen første stikk i romjulsderbyet mot Sparta. Førstkommende torsdag møtes rivalene på ny i Sparta Amfi.