Sparta
SPA

Stilnet Amfi´n!

(Sparta – Stjernen 3-4) Sparta tok ledelsen foran et fullsatt Sparta Amfi, men Stjernen snudde nådeløst kampen og ledet 1-4 etter to perioder. To reduseringer til hjemmelaget skapte nerve i den tredje perioden, men Stjernen sto i mot presset og tok både seieren og poengene.

Legg pucken på mål!
Det var Sparta som kom best ut i den første perioden av sesongens første lokalderby. Kanskje som forventet gikk hjemmelaget hardt ut i håp om å tilrive seg initiativet. De blå skulle også få betalt for det da Trym Østby sendte Sparta i ledelsen med 1-0. Men den ledelsen skulle Sparta kun få kjenne på i 40 sekunder, før Ole Einar Engeland Andersen fant Stian Kaltrud Nystuen i offensiv sone. Nystuen la pucken mot mål og ville gått utenfor, men i stedet gikk den via Sparta-målvakt Kevin Carr og utligningen var et faktum. Kampen fortsatte som mange kanskje så for seg – tett og jevnt, med mye fysisk spill og temperatur. Begge lag hadde sine muligheter, men både hjemmelagets målvakt Carr og Stjernens målvakt Jesper Folke Eliasson tok det som kom. Etter hvert som perioden nærmet seg halvspilt hadde Stjernen festet et lite grep om kampen, og fikk hjemmelaget litt på gyngende grunn. Det resulterte også i at de røde tok ledelsen. Rekka med Austin Cangelosi, Alex Dostie og John Nicholas Piccnich. Etter at Dostie var millimetre fra å sende Stjernen I ledelsen, fikk Piccinich tak i pucken og klistret den opp i nettaket – 1-2 til ellevill jubel fra de røde supporterne. Sparta jaktet så en utligning og produserte noen store muligheter, men målvakt Eliasson var høyt og lavt og reddet det som kom. Med syv minutter igjen av perioden måtte tidligere Stjernen-spiller Maks Ponomarenko i utvisningsboksen for en roughing, hvor han sekunder senere fikk selskap av Jonas Meisingset etter han hadde sendt pucken over vantet. Et snaut minutt senere, med to mann mer på isen, gikk det fort. Brendan Ellis fant John Nicholas Piccnich som iskaldt sendte pucken på tvers foran hjemmelagets målvakt. Målvakt Carr rakk ikke over før pucken fant Stian Kaltrud Nystuen på andre siden som økte Stjernens ledelse til 1-3. Med fire mann på isen kort tid etter scoringen, snappet Sparta pucken og kunne kontre alene om Jesper Folke Eliasson. Mange røde supportere fryktet nok en redusering der, men Eliasson reddet mesterlig. Det ble litt ampert mot slutten av perioden og litt gruff – slik det skal være i et lokalderby, men Stjernen kunne gå til pause med ledelse 1-3. Skuddstatistikken gikk i favør hjemmelaget med 13 mot 11.

Hardt «ærbe»
Mange fryktet kanskje at Spartas trener hadde fyrt av en såkalt «hårføner» i pausen, slik at hjemmelaget ville gå hardt ut for å ta kontroll og få en tidlig redusering. En stor mulighet fikk de riktignok i åpningsminuttene, men det ble bare med muligheten. Spillet jevnet seg ut, og ingen av lagene våget å ta noen særlig stor risiko. Etter fem minutters spill fikk Stjernen en ny mulighet i overtall da Jonas Meisingset ble utvist for en hekting, men selv etter en kanonade rundt hjemmelagets målvakt, så ble det ingen uttelling. Det nærmeste man kom var en puck i tverrliggeren sekunder etter at de blå hadde kun Stjernen måtte i denne perioden også på besøk i utvisningsboksen. De rødes første utvisning i kampen rammet Mikael Dokken for en interference etter åtte minutter. Stjernen jobbet iherdig med en mann mindre på isen, samtidig som at Sparta ikke fikk det helt til å stemme. Dermed ebbet overtallsspillet ut i ingenting. Ikke lenge etter at Stjernen hadde blitt fulltallig, var det tid for en dobbeltutvisning etter litt gruff på isen. Stjernens Austin Cangelosi og Spartas Martin Grönberg fikk begge hver sin to minutters straff for roughing. Håkon Imset Stormli fikk av gårde et skudd rett på hjemmelagets målvakt, og ellers bølget det frem og tilbake. Det vil si, i et snaut minutt kanskje før Spartas Lars Lundberg ble utvist for en hekting og Stjernen fikk et overtallsspill med fire mot tre, og litt senere i fem mot fire. Med en mann mer på isen vartet Stjernen opp med klikk klakk spill som gjorde hjemmelagets målvakt svimmel. Brendan Ellis og Alex Dostie var lynraske servitører som fant Austin Cangelosi foran mål. Stjernens nummer 88 nølte ikke et sekund med å sette de rødes fjerde for kvelden. Stjernens supportere lagde en elektrisk ramme rundt kampen, tok over Sparta Amfi og viste at byens røde iskrigere har en massiv rød vegg i ryggen. Stjernen la ned en enorm arbeidsinnsats, og sørget for at Sparta fikk til veldig lite offensivt. Med fem minutter igjen av perioden måtte Cangelosi på ny i utvisningsboksen, denne gangen for en hekting. Sparta fikk muligheten med en mann mer på isen, men det var Stjernens fire mann som var mest farlig. Spesielt John Nicholas Piccinich var overalt, skapte muligheter og samtidig sørget for at klokka tikket Stjernens vei. Etter 20 minutter med hardt «ærbe», så kunne Stjernen gå til pause med ledelse 1-4. Skuddstatistikken i midtperioden gikk i favør bortelaget med 13 mot 4.

En nervepirrende avslutning
Sparta måtte ha en tidlig scoring for å holde liv i håpet om poeng, og fikk til slutt uttelling ved at Håvard Salsten reduserte til 2-4 etter tre minutters spill. Hjemmelaget fikk ny energi av scoringen og Stjernen fikk sin fulle hyre med å forsvare seg. Men de røde jobbet som galeislaver, og hadde ikke tenkt til å la dette gå fra seg. Rødbuksene presset hjemmelaget ut i rundvantet, samtidig som målvakt Jesper Folke Eliasson var som en sprellemann mellom stengene. Midtveis i perioden ble det høy temperatur og Sander Rønnild barket sammen med Spartas Erik Selin, som begge fikk hver sin to minutters utvisning for roughing. I spill fire mot fire fortsatte hjemmelaget å presse, men Stjernen sto imot og spilte på det enkle og det kyniske for å la klokka gå. Med fire minutter igjen å spille kunne Stian Kaltrud Nystuen fått et hattrick, men maktet ikke overliste målvakt Carr i hjemmelagets mål. I andre enden kom det også store muligheter, men der sto Stjernens målvakt Eliasson i veien. Men så…Jesper Folke Eliasson fikk en utvisning for å forsinke spillet med drøyt to minutter igjen. Med en mann mer på isen fikk Sparta enda en redusering til 3-4 ved Marcus Fagerudd. Hjemmelaget tok så en time out med et minutt og 41 sekunder igjen å spille. De valgte å ta ut målvakten for å kunne spille seks mot fem. Men Stjernen nektet å gi seg – våre røde iskrigere presset Sparta ut i midtsonen mens sekundene tikket. Et par muligheter kom, Eliasson reddet og enda flere sekunder tikket av gårde.

Den åttende strake seieren
Til slutt gikk sluttsignalet, og Stjernens åttende strake seier mot erkerivalen var et faktum. De røde vant 3-4, forlenget seiersrekken til seks kamper og tok med seg tre nye poeng hjem til Fredrikstad. Skuddstatistikken i den tredje perioden endte i favør hjemmelaget med 15 mot 2, totalt 32 – 26.

Stjernen viste stor lagmoral i tre perioder i kveld – spillerne står opp for hverandre, spiser pucker og nekter å gi seg. Selv da det blåste temmelig hett rundt dem i den tredje perioden, var det ikke et tema om å gi opp. Jobbe, krige og godt gammaldags hardt «ærbe» - sånt blir det poeng av!