Vålerenga
VIF

En taktisk seier

(Vålerenga – Stjernen 1-2) Det har vært tett og jevnt i alle oppgjørene mellom disse lagene så langt denne sesongen, og i kveld var intet unntak. VIF tok ledelsen og var innledningsvis best, men Stjernen spiste seg etter hvert inn i kampen og tok til slutt hele kaka.

Startet usikkert, avsluttet selvsikkert
Det var vertene som kom best i gang de første tjue minuttene, og skapte flere gode muligheter til å ta ledelsen. Men Stjernen jobbet iherdig i eget forsvar, og holdt sammen med målvakt Jesper Folke Eliasson, Vålerenga enn så lenge på avstand.
Det jevnet seg litt mer ut ettersom man nærmet seg midtveis i perioden, og blant annet John Nicholas Piccnich fikk noen muligheter for Stjernen, som hjemmelagets målvakt Tobias Breivold reddet.
Men det skulle bli Vålerenga som fant veien til nettmaskene, etter nesten ti spilte minutter så kunne Thomas Olsen sende hjemmelaget i ledelsen.
De siste ti minuttene av den første perioden så var Stjernen utvilsomt mer med i kampen, og fikk skapt noe trafikk foran Vålerengas mål. Man fikk også en mulighet i overtall da vertenes Mark Auk ble utvist i to minutter for en krysstakling, men de røde maktet ikke omsette fordelen til en scoring.
Mot slutten av perioden, anført av Alex Dostie, Austin Cangelosi og Piccnich, hang det en Stjernen-scoring i lufta. Spesielt Cangelosi fikk flere muligheter alene foran vertenes mål, men Vålerenga slapp med skrekken.
Det sto dermed 1-0 til pause etter en periode hvor Stjernen vokste og skapte mer jo lenger ut i perioden man kom. Skuddstatistikken gikk i favør gjestene med 10 mot 9.

Snudde kampen
Stjernen åpnet midtperioden med å et overtallsspill da vertenes Andreas Martinsen ble utvist for en krysstakling etter halvannet minutt. Men som i den første perioden, så maktet ikke Stjernen å omsette den fordelen til en scoring.
Etter utvisningen jevnet spillet seg ut, og det kom noen gode muligheter begge veier. Ingen av lagene klarte ikke å score, men man fikk se noen høyst kvalifiserte redninger fra målvaktene Jesper Folke Eliasson og Tobias Breivold.
Drøyt midtveis i perioden var det Vålerenga som hadde et ørlite initiativ, men var veldig opptatt med å bytte spillere da Filip Gunnarsson fikk øye på Stian Nybraaten Hansen og Benjamin Byrkjeland på motsatt blålinje. Nybraaten Hansen og Byrkjeland kombinerte fint alene med vertenes målvakt, før sistnevnte kunne sørge for balanse i målprotokollen.
Bare et par minutter senere hadde Stjernen snudd det. Mens Vålerengas Darien Craighead satt utvist for en slashing så fant Ole Einar Engeland Andersen og Austin Cangelosi en udekket Stian Kaltrud Nystuen foran mål som fikk lirket pucken forbi målvakt Breivold.
Mot slutten av perioden skapte vertene noen enorme muligheter, men en kombinasjon av ineffektivitet og et hardtarbeidende Stjernen sørget for at det ikke ble scoring.
Dermed sto det 1-2 etter to perioder, etter en midtperiode hvor Stjernen hadde størst energi i starten og fikk betalt for det. Skuddstatistikken omvendt fra den første perioden, i favør vertene med 10 mot 9.

En taktisk periode
Da Douglas Byrkjeland måtte ut og sone en utvisning for usportslig opptreden allerede før det var spilt tre minutter fryktet kanskje mange at lufta var på vei ut av den røde ballongen. Men målvakt Jesper Folke Eliasson var virkelig i storform bakerst, noe som skapte trygghet i Stjernen-laget fremover. Man kom seg helskinnet gjennom undertallsspillet, hvor Stian Nybraaten Hansen fort kunne gitt de røde en tomålsledelse.
Stjernen spilte taktisk klokt, gjorde alt enkelt og tok ingen unødvendige sjanser. En «nødvendig» utvisning måtte riktignok til midtveis i perioden da Magnus Eikrem Haugen forhindret Vålerengas Martin Røymark som var på full fart alene mot Stjernens målvakt Eliasson.
Vålerenga fortsatte å male på, men både med en mann mindre på isen og når man ble fulltallige, så jobbet Stjernen smart. Det var en tanke bak det aller meste, som gang på gang forhindret vertene i deres angrep.
Stjernen hadde en håndfull muligheter denne perioden også, men Tobias Breivold mellom stengene reddet de forsøkene som kom. Det meste dreide seg om Vålerengas jakt på en utligning denne perioden.
Med et par minutter igjen av perioden tok hjemmelaget også ut målvakten, og Stjernen befant seg brått i undertall med fem mot seks. Oslo-laget presset stadig mer panisk på i jakten på en scoring i forsøket på å i det minste få presset frem en overtidsperiode.
Men Stjernen holdt tett bakover, spilte smart og taktisk og perioden ble derfor målløs. Skuddstatistikken i den tredje perioden endte i favør hjemmelaget med 8 mot 2, totalt 27- 21. Våre røde helter tar med seg seieren 1-2 og alle poengene hjem til Fredrikstad.